Goda pepparsmakande köttfärsbiffar fick bli dagens middag. Det är ett recept jag lagat till flera gånger så jag vet att det blir gott.
Har man inte panko (japanskt ströbröd) hemma kan man naturligtvis använda vanligt ströbröd istället. Testa gärna att byta ut mjölken till crème fraiche också.
För det mesta använder jag älgfärs till biffarna men just idag tog jag kalvfärs. Det blev också gott. Jag serverade biffarna med pressad potatis och en enkel sallad.
Rosé- och grönpepparbiffar
400 g älgfärs eller annan färs
1 dl panko
1 dl mjölk
1 ägg
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 1/2 msk rosépeppar
1 msk grönpeppar
1 knippe färsk timjan eller 1 tsk torkad
3/4 – 1 tsk salt
1. Blanda panko och mjölk i en bunke och låt det stå och svälla en stund.
2. Riv ner gul lök och vitlök (eller hacka fint). Vispa ner ägget.
3. Stöt pepparkornen fint i en mortel. Hacka färsk timjan eller stöt den torkade.
4. Blanda sedan alla ingredienser i bunken och forma biffar. Gärna med fuktade handflator, då går det lättare.
5. Stek biffarna i smör till dess att de får fin färg, lägg sedan över dem i en ugnsform.
6. Gör en sås med stekskyn som bas.
Sås
stekskyn som finns i stekpannan
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1/2 köttbuljongtärning
1 msk fint stött rosépeppar
1 msk fint stött grönpeppar
1/2 tsk timjan
1-2 tsk balsamicocreme
7. Blanda alla ingredienser till såsen i stekpannan, smaka av med extra salt och svartpeppar om det behövs.
8. Häll såsen över köttfärsbiffarna och stek dem färdiga i ugnen, 200°, cirka 20 minuter.