Den första kötträtt som lagades till i vårt hus 2022 var köttfärslimpa. Totalt otippat med tanke på att jag tycker att köttfärslimpa har en tendens att bli både stabbig och smaklös. Men det visade sig att det nya året bjöd på en rejäl överraskning, en köttfärslimpa som var så lite stabbig man kan tänka sig och som dessutom smakade fantastiskt gott. Det här hittepåreceptet kommer jag alla gånger att laga igen, ingen tvekan om det.
Köttfärslimpa med prosciutto
350 – 400 g köttfärs – gärna kalv
1 dl porter (eller annat mörkt öl)
1/2 dl ströbröd
1 msk sötstark senap
1/3 tsk salt
1 – 2 krm grovmalen svartpeppar
10 cm purjolök
1/2 gul paprika
1 pkt, 120 g, prosciutto
1 ägg
1. Blanda porter (eller annat mörkt öl) med ströbröd och låt stå och svälla.
2. Blanda ner senap, salt, lite svartpeppar och färs.
3. Strimla purjolöken, hacka paprikan och prosciutton. Stek i olivolja till dess att grönsakerna är mjuka och prosciutton fått lite färg.
4. Blanda ner det stekta i färsen.
5. Rör sist ner ägget.
6. Forma färsen till en limpa och lägg i en smord ugnsform.
Rotfrukter
5 – 6 små potatisar
3 morötter
7. Skala potatis och morötter om skalet är fult. Dela och lägg på båda sidor om köttfärslimpan. Salta lätt och ringla över olivolja.
8. Sätt i i ugnen på 175°. 45-60 minuter.
Sås
1 klick smör
2 1/2 dl grädde
1/2 köttbuljongtärning
1 – 2 tsk sötstark senap
ev. redning
Smält smöret i en kastrull. Häll i grädden, smula ner buljongtärningen och klicka i senap. Smaka av med mer senap om det behövs och ev. salt. Red av om såsen upplevs för rinnig.
Servera köttfärslimpan med rotfrukterna, sås och lingonsylt.
Mums! Jag älskar köttfärslimpa… Andreas not so much, men kanske det här receptet funkar😊
Ja, jag gillar ju inte köttfärslimpa heller men den här gick hem kan jag lova. Det finns kvar i kylen om du vill få en smakbit. Du vet var jag bor! 🙂