Att ha lax i portionsbitar i frysen är väldigt praktiskt. Jag brukar passa på att köpa en hel laxsida när den finns till bra pris på affären och frysa in i lagom stora portionsbitar. Då går det snabbt att tina och sen går tillagningen ännu snabbare. Om man dessutom gör som jag gjorde idag är maten klar att servera på nästan ingen tid alls. Eller där luras jag lite. Eftersom jag serverade potatisgratäng till tog det lite längre tid än ingen tid alls. Fast jag hade en färdigköpt gratäng i kylen som jag hottade upp med nyriven parmesan, chiliflakes och vitlökspulver. In i varmluftsugn 200° så är den blev klar på under halvtimmen. Alltså gick det rätt snabbt.
Ikväll lagade jag till mat enbart åt mig själv så då stekte jag bara en laxbit. Men det går förstås att steka mer lax om det är fler personer som ska äta.
Lättsotad honungslax
1 portionsbit lax
salt, anchochili
citron
flytande honung
olivolja
Jag skar laxen i tunna skivor. Sen kryddade jag den med salt och anchochili där den låg på skärbrädan och pressade lite citron över. I en stekpanna hettade jag upp olivolja och stekte laxen på hög värme med lite ringlad honung över till dess att honungen gjort att ytan på laxen karamelliserats. Det går fort, så stek laxen när gratängen är färdig.
Till laxen och gratängen serverade jag en sallad med gröna grönsaker. Spenat, paprika och gurka. Några hackade cashewnötter och rostade sesamfrön toppade salladen.