Varje jul brukar jag äta rödkål och prinskorv. Det hör till och är en god tradition. Medan min mormor levde och lagade som mest mat gjorde hon egen rödkål, enligt mamma hade hon svartvinbärssaft eller gelé i grytan när hon kokade.
Min granne i Östersund gjorde också egen rödkål som jag minns att jag fick smaka vid nåt tillfälle. Hon kokade sin rödkål på spisen men jag valde att laga till hela anrättningen i ugnen. Smidigt och enkelt.
Faktum är att det blev så mycket godare än den färdigköpta. Med tanke på enkelheten i tillagningen kommer jag nog att laga till egen rödkål fler år med tanke på den goda smaken.
Rödkål till jul
1 kg rödkål
1 äpple
1 rödlök
100 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl vatten
1/2 dl rödvinsvinäger
1 dl gelé, svartvinbär eller rödvinbär
1/2 – 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 lagerblad
8 kryddnejlikor
1. Riv rödkålen, rödlöken och äpplet på en mandolin. Eller skiva tunt med kniv.
2. Smält smöret i en ugnsgryta på spisen och låt det rivna gå med en stund.
3. Häll i vinäger, vatten, sirap, gelé, salt och svartpeppar.
4. Gör två små knyten av gasbinda med lagerblad och kryddnejlikor och lägg ner det i grytan.
5. Rör runt så att allt blandas.
6. Sätt in grytan med lock i 175° varm ugn. Låt den stå två timmar. Ta ut den efter en timme och smaka av med mer salt och svartpeppar om det behövs.
7. Jag åt rödkålen med stekt prinskorv och senap. Smaskens!