Kanelbullens dag den 4 oktober kom och inte fanns varken tid eller lust att baka kanelbullar…om än jag gärna hade haft ett gäng att äta varma tillsammans med kall mjölk. Istället gjorde jag en kladdkaka som smakade kanelbulle. Receptet hittade jag på ica.se och jag följde det faktiskt till punkt och pricka…nästan…..fast jag tog malen kardemumma istället för att mortla kärnor. Funkade tipptopp det med.
Förutom att den var enkel att baka, smakade den faktiskt kanelbulle. Men den var mättande….det behövdes inte så stor bit.
Kanelbullekladdkaka
Grundsmet
200 g smör
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
3 ägg
1 krm salt
1 msk malen kardemumma
Garnering
50 g smör
2 msk strösocker
2 msk malen kanel
2 tsk vaniljsocker
pärlsocker
1. Smält smöret till grundsmeten och låt det svalna något.
2. Blanda mjöl, socker, kardemumma och salt i en bunke.
3. Rör ner smöret och äggen. Vispa inte.
4. Häll smeten i en springform som är klädd med bakplåtspapper.
5. Smält smöret till garneringen och blanda ner socker, kanelsocker och vaniljsocker. Ringla över grundsmeten.
6. Strö over pärlsocker och grädda i 200° varm ugn 15-18 min.