Visst är det gott med fisk på olika sätt, det tycker i alla fall jag. Dessutom finns ju hur många sätt som helst att laga till fisk på. Att göra fiskfärsbiffar är ett sätt, det som kan vara lite knepigt är att inte få smeten för lös, då faller de sönder när de steks. Mitt trick är att se till att pressa ur all överflödig vätska från fisken innan smeten mixas.
I det här receptet använder jag chiafrön och ägg för att binda samman färsen. Låt smeten vila i kylen minst 30 minuter men gärna en timme. Stek sedan i het stekpannan och låt biffarna steka klart på en sidan innan de vänds då håller de ihop under stekningen. Biffarna räcker till 2- 3 portioner.
Jag åt dem med en smakrik dippsås och krispiga klyftpotatisar ena dagen och nudlar den andra dagen! Så supergott!
Fiskfärsbiffar med asiatisk touch
Biffar
400 g torsk
2 ägg
4 tsk röd currypasta
1 – 2 tsk japansk soja
1/2 lime, pressad
salt
2 salladslökar
2 – 3 msk hackad koriander
4 tsk chiafrön
2 msk rapsolja till smeten
rapsolja att steka i
1. Dela torsken i mindre bitar, se till att den inte är så blöt. Jag brukar lägga den i en sil och pressa ur den överflödiga vätskan.
2. Lägg torsken, currypasta, ägg, soja, pressad lime, grovhackade salladslökar, olja, koriander, chiafrön och lite salt i en bunke. Mixa smeten slät.
3. Ställ smeten i kylskåpet 30 – 60 minuter för att sätta sig.
4. Klicka ut biffar med en sked i en varm stekpanna, platta till lätt. Låt dem steka klart på en sidan då går de inte sönder när de vänds.
Dippsås
5 tsk sweet chili
2 tsk japansk soja
2 tsk risvinäger
4 tsk vatten
1 fint skuren salladslök
2 msk färsk hackad koriander
1/2 lime, pressad
Blanda alla ingredienserna till såsen och smaka av med lime.