Igår var det julafton, då började vi dagen med en brunch där risgrynsgröt kokt på min mormors vis var en av rätterna. Till det serverades mackor med skinka, gravad lax och lite annat smått och gott. Min morbror med familj, mamma och sonen förstås, lät sig väl smaka.
För en extra god gröt bytte jag 1/2 dl mjölk till grädde. Den blev härligt krämig och god, perfekt när det var julafton. Min mormor stoppade alltid i många mandlar, inte för att hon ville gifta bort många av oss utan enbart för att de gav god smak till gröten. Jag var lite lat så jag orkade inte skålla mandlarna när jag lagade till gröten inför julafton så jag tog flagad mandel istället, det blev också gott.
Risgrynsgröt
3 dl vatten
7 dl 3% mjölk
1 kkp risgryn, ca 1 1/2 dl
2 krm salt
smör
1 kanelstång
skållade mandlar, en eller många
kanel och strösocker
1. Smält lite smör i en kastrull. Häll på vatten och koka upp. Tillsätt riset och koka torrt.
2. Slå i hälften av mjölken, saltet och koka till dess att gröten tjocknar. Lägg även i kanelstång och mandlar.
3. Slå på resten av mjölken och stäng plattan. Låt gröten stå till dess att den tjocknat (det tar ett tag). Värm den sedan och ät med kanel och strösocker eller sirap eller vad helst man vill ha på sin gröt.