Pepparkaksdrömmar

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Pepparkaksdrömmar

Jag håller på att förbereda mitt årliga glöggmingel och hittade ett recept på pepparkaksdrömmar som jag bakade. Det var första gången någonsin jag bakade drömmar så lite osäker på hur det skulle bli var jag. Receptet hittade jag på coop.se

Det blev mycket goda drömmar med smak av pepparkaka, riktigt möra. Jag tyckte att degen var lite smulig och då sa min kära mor, som kan baka drömmar i sömnen, att det förmodligen var för mycket mjöl. Alltså ska jag börja med lite mindre mängd än receptet föreskrev nästa gång de bakas. Fast det kan också vara så att jag glömde dubbla mängden olja i receptet….jag gjorde nämligen dubbel sats. När jag tänker efter riktigt noga så var det förmodligen det som hände….Nåja, jag får komma ihåg detta när det blir dags att baka drömmarna igen, om ett år!

Just den här gången bakade jag dem på mjölkproteinfritt margarin då en av gästerna inte klarar av mjölkprodukter.

Pepparkaksdrömmar

100 g smör eller mjölkfritt margarin

3 dl strösocker

2 tsk kanel

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

1 dl olja

1 tsk hjorthornsalt

4 dl vetemjöl

1. Ta fram margarin eller smör ur kylen så att det blir mjukt.

2. Rör ihop smör/margarin och socker med elvisp eller för hand.

3. Tillsätt alla kryddor och ringla ner oljan under omrörning.

4. Blanda hjorthornssalt med mjöl och rör ner i smeten.

5. Rulla små bollar. Jag gjorde minidrömmar så jag fick 60 stycken. Gör du större så blir det kanske ungefär hälften så många.

6. Grädda i 150°, ca 20 minuter. För större drömmar behövs det nog några minuter till. Min mamma sa att hon brukade grädda drömmarna 23 minuter. 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar