När jag vid något tillfälle googlade runt på nätet efter matinspiration såg jag ett recept med olika grönsaker och halloumi som toppats med tomatsås och riven ost och gratinerades i ugnen.
Eftersom det i mitt kylskåp fanns god hemmagjord tomatsås kvar fick det bli ett mumsigt inslag på tallriken en dag under helgen som gick. Förstås tar man de grönsaker som finns hemma. Med en hemgjord tomatsås blir det extra gott men färdigköpt fungerar det också.
Gratinerade grönsaker med halloumi och tomatsås
1/2 blomkålshuvud
1 squash
1 rödlök
3 salladslökar
1 bit halloumi
3-4 dl tomatsås
riven ost
Dela grönsakerna i mindre bitar och varva dem med skivad halloumi i en ugnsform. Toppa med tomatsås och riven ost och gratinera i ugnen, 175 grader, cirka 45 minuter.
Gott att äta tillsammans med en klick crème fraiche och libabröd.
Tomatsås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
1/2 röd chili
400 krossade tomater
1 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
1 nypa socker
olivolja
Hacka lök, salladslök, chili och riv vitlök fint. Låt steka mjukt i olivolja. Häll sedan på tomatpuré, krossade tomater och vatten. Tillsätt buljongtärning och en nypa socker. Låt allt koka länge så att det får en god smak och tjock konsistens.