Det här kan ha varit något av det godaste jag ätit på ett tag, halloumifalafel med tomatsås. Receptet hittade jag på ica.se.
Som vanligt när jag är i farten i köket följde jag inte receptet till punkt och pricka utan ändrade lite i kryddningen och serverade en tomatsås till istället för myntayoghurten de föreslog. Att jag gjorde det kan väl i och för sig ha att göra med det faktum att mynta inte fanns i vårt hus just vid tillagningen….
Sedan kan jag ju inte direkt påstå att mina falafelbollar blev lika runda och fina som de visade på bilden i receptet. Mina blev plattare, förmodligen för att jag stekte dem i ugnen…..men jag tror att om de ska bli riktigt runda är det nog en god idé att fritera bollarna istället för att steka dem. Jag ska prova att panera dem i panko och sedan fritera bollarna, fast det får bli en annan gång.
Halloumifalafel
200 g kokta kikärtor
1 1/2 msk majsstärkelse
2 krm spiskummin
1 krm mald koriander
1 tsk sambal oelek
1/2 vitlöksklyfta (eller en hel om den är liten)
1 krm salt
50 g halloumi
2 msk persilja
1/2 dl rapsolja
Låt kikärtorna rinna av och mixa dem tillsammans övriga ingredienser. I originalreceptet vänds riven halloumi och hackad persilja ner sist av allt men jag valde att låta allt mixas tillsammans.
Forma med hjälp av oljade händer små bollar. (Men med facit i hand skulle jag ha gjort små minibiffar på en gång eftersom jag valde att steka dem i ugnen).
Stek i olja eller i ugnen på ett bakplåtspapper eller i en ugnsform. Jag stekte i ugnen 225° ca 10-15 minuter på varje sida.
Tomatsås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
1/2 röd chili
400 krossade tomater
1 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
1 nypa socker
olivolja
Hacka lök, salladslök, chili och riv vitlök fint. Låt steka mjukt i olivolja. Häll sedan på tomatpuré, krossade tomater och vatten. Tillsätt buljongtärning och en nypa socker. Låt allt koka länge så att det får en god smak och tjock konsistens.
Jag serverade biffarna i pitabröd med sallad och tomatsås. Så gott att jag höll på att slå knut på tungan….