Förra helgen lagade jag en god halloumi- och sötpotatispytt med mycket smått och gott i. Eftersom jag är urusel på att laga lagom mycket mat till en person blev det dessutom några matlådor till veckan som väntade. Inte dumt alls när dagar och kvällar var intensiva.
1.
Ugnsrostade grönsaker
1 stor sötpotatis
3 morötter
1/2 blomkålshuvud
salt, chiliflakes och olivolja
Dela grönsakerna i mindre bitar. Ringla olivolja över, krydda med salt och chiliflakes. Rosta dem i ugnen 225° cirka 30-40 minuter till dess att de är mjuka och har fått färg.
2.
Stekt halloumi
200 g halloumi med chilismak
smör
Dela halloumin i kuber och stek i smör till dess att den får färg. Lägg upp den på en tallrik.
3.
Grönsaksfräs
3 salladslökar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4-5 körsbärstomater
1 gul paprika
3 – 4 champinjoner
färsk timjan
salt, chiliflakes
1/2 burk salladsost i kuber inlagda i olja och örter
smör
Hacka salladslök, gul lök och riv vitlöken. Stek mjukt i smör. Tillsätt hackad paprika, champinjoner och tomaterna delade i fyra bitar. Tillsätt lite mer smör och låt allt steka så att det blir mjukt.
4.
Blanda grönsaksfräset, de ugnsrostade grönsakerna, halloumi och salladsost i stekpannan tillsammans med nyhackad färsk timjan.
Servera tillsammans med tzatziki i tortillabröd med lite färsk hackad timjan som extra krydda!
Tzatsiki med timjan
1 urkärnad gurka
1 vitlöksklyfta
2-3 dl turkisk yoghurt
pressad citron
färsk timjan
salt, svartpeppar
Riv gurkan grovt över en sil och pressa ur vattnet. Riv vitlöksklyftan fint och blanda tillsammans med gurka och yoghurt. Smaka av med pressad citron, hackad timjan, salt och svartpeppar.