Jag har ett grundrecept på dinkelfrallor jag oftast använder mig av. Då är det enkelt att byta ut smaksättningen till något som passar för stunden. Just dessa dinkelfrallor med basilika och parmesan passar toppenfint till något med tomater.
Istället för smör till brödet blandade jag philadelphiaost och soltorkad tomatcreme. Det blev en mycket fin smakkombination som jag varmt kan rekommendera.
Dinkelfrallor med basilika och parmesan
Grundrecept
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl rapsolja
1 1/2 msk honung
1 tsk salt
8 dl dinkelvetemjöl
4 dl vetemjöl + ca 1-3 dl till utbakning
Smaksättning
1 1/2 dl fint riven parmesan
1 1/2 dl hackad basilika (1 kruka)
ostskivor av valfri sort, gärna lagrad
Värm degvätskan (vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen i en hushållsassistent (eller bunke).
Blanda i honung och salt.
Tillsätt mjölet 8+4 dl. Låt hushållsassistenten arbeta degen cirka 5 minuter (eller arbeta degen för hand i bunken).
Tillsätt fint riven parmesan och hackad basilika och kör assistenten en stund till.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk cirka 30 minuter och stjälp upp den på väl mjölat bakbord när den jäst klart (degen är rätt kladdig). Ta i lite mjöl i taget, ju mindre extra mjöl man behöver använda desto ”fluffigare” bröd.
Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blir mellan 24-30 småbröd.
Jäs bröden ytterligare 30 minuter under bakduk.
Hyvla ostskivor och lägg på bröden innan de gräddas cirka 15 minuter i 225 º.
Färskost med tomat
150-200 g philapelphiaost
1 msk creme av soltorkad tomat
Rör ihop ost och tomatcreme efter smak och njut av tomatosten på de nygräddade bröden.