Katarinas tomatsoppa

  • Inläggskategori:Soppa
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

På ett fat i köket låg några tomater som bad om att bli tillagade på något sätt. Tomatsoppa kändes lockande, framförallt med tanke på att jag hade tid att låta soppen vila innan den skulle ätas, då fick den goda smaken komma till sin rätt. Tillsammans med hembakade dinkelfrallor med basilika och parmesan smakade den toppen!

Katarinas tomatsoppa

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 tomater

4-5 körsbärstomater

smör att steka i

400 g krossade tomater

5 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

2 msk tomatpuré

1 tsk balsamicocreme

1 tsk råsocker eller honung

1 tsk paprikapulver

1/2 krm cayennepeppar

 

Hacka gul lök och vitlök fint. Smält lite smör i en kastrull och låt löken steka på låg värme till dess att den är mjuk. Den ska inte få färg.

Dela tomaterna, ta ur kärnorna (de används inte) och hacka fint.

Lägg ner tomaterna i kastrullen med löken, tillsätt sedan krossade tomater, vatten, buljongtärning, tomatpuré, balsamicocrème, socker eller honung och kryddorna.

Låt soppan koka länge, minst en timme. Ställ sedan med fördel undan den till en annan dag så att tomatsmaken kommer till sin rätt, koka upp igen och låt den koka ytterligare en timme innan det är dags att smaka av soppan och servera.

Basilikayoghurt och saltrostade solroskärnor är gott till.

Basilikayoghurt

1/2 dl turkisk yoghurt

1/2 – 1 tsk flytande honung

ca 1 dl hackad basilika

Blanda alla ingredienser, smaka ev. av med mer honung och lite flingsalt.

 

Saltrostade solroskärnor

Rosta cirka 1 dl solroskärnor i en torr och het stekpanna, de ska få färg utan att brännas. Strö över flingsalt i slutet av rostningen.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar