När färsen låg där i sin plastpåse och tinade på bänken i köket funderade jag på vad jag skulle laga till? Resultatet blev köttfärsbiff med soltorkad tomatcreme och timjan, så goda att jag önskade att jag aldrig skulle bli mätt. Biffarna blev lite lösa och hade svårt att hålla ihop vilket innebär att jag till nästa tillagning ska prova att ta lite mindre grädde. Men kommer det att förändra smaken så får de hellre vara lösa….
Köttfärsbiff med soltorkad tomatcreme och timjan
Biffar
500 g köttfärs
5 msk ströbröd
1/2 dl rött vin
1 dl grädde
1 vitlöksklyfta
2 msk soltorkad tomatcreme
1 ägg
3/4 tsk salt
smör
Sås
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 1/2 msk soltorkad tomatcreme
1/2 msk kalvfond
1 dl hackad timjan
1. Blanda ströbröd, vin, grädde och tomatcreme och låt det stå och svälla en stund.
2. Riv ner vitlöksklyftan, knäck i ett ägg och rör ihop. Blanda ner färsen och salt.
3. Bryn biffarna i smör så att de får fin stekyta. Ta upp dem ur pannan.
4. I samma stekpanna som biffarna bryntes hälls grädde, creme fraiche och fond ner.
5. Tillsätt hackad timjan och soltorkad tomatcreme och låt det koka ihop.
6. Lägg tillbaka biffarna och låt dem koka på låg värme 10-15 minuter.
Till detta serverade jag ugnsrostade rotsaker. Potatis, blomkål, morot, salladslök och squash. Delade i lagom stora bitar, kryddade med salt, färsk timjan och en olja med smak av vitlök och chili.