En krämig och värmande soppa passar bra en ruggig höstdag. Den här soppan går snabbt att laga till då allt delas i mindre bitar innan det kokas. Med chiliflakes får soppan ett gott sting men gillar man inte chili kan man smaka av med svartpeppar istället. Kräftstjärtar eller räkor passar bra till, då blir den lite festligare, annars räcker det att servera med en klick creme fraiche!
Mixad broccolisoppa
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
150 g broccoli
2 små potatisar
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 krm chiliflakes
1 dl grädde
Till servering
creme fraiche
kräftstjärtar (eller räkor)
brödkrutonger (egna med olivolja och flingsalt i ugnen går snabbt och lätt att fixa till av en franskskiva)
1. Dela potatisen, lök och vitlök i tunna skivor, broccolin i mindre buketter.
2. Koka upp vatten tillsammans med buljongtärningen och lägg i grönsakerna. Låt koka cirka tio minuter till dess att de mjuka. Lägg i chilin direkt för mer sting, i slutet av koktiden för mindre.
3. Mixa soppan och tillsätt grädden den sista stunden.
4. Servera soppan med en klick creme fraiche, kräftstjärtar och krutonger.