Fransyska i järngryta

Vi skulle ha en dag hemma, sonen hade bestämt sig för att inte träna och behövde ingen skjuts. Alltså plockade jag upp fin bit kalvfransyska ur frysen, slängde ner den i min järngryta med lite olika godsaker, satte ugnen på låg värme och tänkte att jag skulle kolla till den under dagen så att den inte blev överstekt.

Plötsligt fick jag reda på att det nog minsann skulle tränas trots allt. Men jag tänkte att det inte gjorde så mycket eftersom steken var frusen när den åkte in i ugnen så den skulle inte hinna bli överstekt. Dessutom drog jag ner värmen ytterligare innan vi åkte iväg. Det var bara det att träningen var ju så rolig så de bestämde sig för att köra en timme extra….

När vi väl kom hem och tog ut steken, konstaterade jag att köttet hade blivit så mört att det nästan föll sönder. De fina skivor jag tänkt mig att skiva upp blev inte så fina, men möra och goda.

En härligt krämig gratäng och god sås, lite brysselkål och andra grönsaker till och middagen vad klar att servera.

Stek i järngryta

800 – 1000 g kalvfransyska

5 dl ljus öl

1/2 dl japansk soja

1/2 dl hoisinsås

2 tsk srirachasås eller sambal oelek

1 1/2 köttbuljongtärning

2 morötter

2 salladslökar

1 röd lök

3 vitlöksklyftor

 

1. Putsa steken och dela grönsaker i mindre bitar.

2. Blanda alla ingredienser ( förutom steken) i en stekgryta (som klarar att stoppas in i ugnen).

3. Lägg i steken, sätt på ett lock och stoppa in på låg värme 125 – 150°, till dess att den är klar. Ta ut grytan och vänd steken någon gång i halvtimmen så att alla goda smaker kommer åt överallt och för att kolla hur länge det är kvar på stektiden.

 

Sås

2 1/2 dl steksky, kokas ihop till hälften

2 dl creme fraiche

2-3 tsk balsamicocreme

nymald svartpeppar

1. När steken är klar silar man av skyn och gör en enkel sås. Smaka av med svartpeppar, balsamicocreme och ev. salt.

 

Potatisgratäng

6 stora potatisar

2 dl creme fraiche

3 dl grädde

1 riven vitlöksklyfta

1/2 tsk chiliflakes

2-3 tsk balsamicocreme

2-3 dl riven ost, gärna lagrad

 

1. Ska potatisen och skär den i skivor. Förkoka i lättsaltat vatten till dess att den nästan är klar. Häll av potatisen i ett durkslag.

2. Lägg potatisen i en smord ugnsform och salta (smaka en bit potatis för att avgöra hur mycket salt som behövs, tänk på att osten ger sälta också). Fördela osten mellan och ovanpå potatisen.

3. Blanda creme fraiche, grädde, balsamicocreme, vitlök och chiliflakes i en bunke. Häll blandningen över potatis och ost och låt gratängen bli klar och få fin färg i ugnen, 200°. Eftersom potatisen är förkokt tar det 20-30 minuter.

 

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar