Förra helgen firade vi vietnamesiskt nyår. Då åt vi bland annat rispappersrullar fyllda med kyckling och grönsaker, serverad med Nuoc Cham dippsås. Det är lite pillrigt att använda rispapper, det är lätt att det går sönder, men det är väl värt besväret för rullarna blir supergoda…..man kan äta många.
Vietnamesiska rispappersrullar
Kyckling
500 g kycklingfilé, fint tärnad
3 msk teriyakisås
rapsolja till stekning
mald koriander och chiliflakes
Salladsfyllning
1/2 kruka mynta, grovt hackad
1/2 gurka, utan kärnor i fina stavar
2 salladslökar, fint strimlade
pak choi, det gröna i fina strimlor
1 avocado i fina strimlor
1 mango, även den i tunna strimlor
1 lime
1 förpackning rispapper till vårrullarna
1.Börja med att steka kycklingen gyllenbrun i rapsolja.
2. Tillsätt teriyakisås och låt den steka in i kycklingen. Krydda med koriander och chili. Smaka ev. av med salt och limejuice.
3. Ta fyllningen från värmen och låt den svalna.
4. Dags att göra salladsfyllningen. Skär allt i tunna strimlor och lägg upp på en skärbräda.
5. Koka upp vatten i en stor stekpanna och låt det svalna något.
6. Doppa ett rispapper i taget i vattnet, ta upp med en hålslev och lägg på en fuktig ren kökshandduk. Man får vara lite försiktig för det är lätt att rispappret går sönder.
7. Fördela fyllningen (grönsaker och kyckling) i mitten av rispappret, pressa över lite lime. Vik in sidorna och rulla ihop. Sedan är det bara att upprepa till dess att alla rispapper är fyllda. Låt rullarna vila med skarven neråt en stund i rumstemperatur.
8. Skär rullarna mitt itu, på snedden. Servera med Nuoc Cham dippsås.
125 g råsocker
2 1/2 dl hett vatten
1 1/4 dl fisksås
1 msk vit risvinäger
6 cl limejuice
2-4 röda chilifrukter i ringar
3-4 skivade vitlöksklyftor
1. Lägg sockret i en skål, häll hett vatten över och rör om tills sockret är löst.
2. Tillsätt de andra ingredienserna och låt kallna till rumstemperatur.
3. Dippsåsen kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 7 dagar.