Jag vet att de flesta som gör grekisk pytt använder sig av fläskfilé men jag använder nästan alltid kyckling. Inte för att det är något jag lagar särskilt ofta men varje gång undrar jag varför? Det är ju hur gott som helst och väldigt mört.
Grekisk kycklingpytt på mitt sätt (räcker till 3-4 portioner)
3 kycklingfiléer
1/2 dl olivolja
1/2 dl kinesisk soja
3 fint rivna vitlöksklyftor
2-3 cm ingefära, fint riven
1/2 tsk sambal oelek
1. Blanda marinaden, skär kycklingen i lagom stora bitar och låt marinera i kylskåp minst fem timmar, gärna över natten.
2. När det är dags att laga till sätter man ugnen på 225°.
3 potatisar
2 morötter
1 rödlök
några kvistar färsk timjan
3. Dela potatisen i klyftor, morötterna i bitar och löken i klyftor och lägg ner i en ugnsform.
4. Krydda med salt och svartpeppar, ringla över olivolja och strö över färsk timjan.
5. Stoppa in i ugnen i 15 minuter.
1 röd paprika
6 – 7 körsbärstomater eller liknande
1/2 liten squash
6. Skiva squashen, skär tomaterna i halvor och dela paprikan i bitar.
7. Låt kycklingen rinna av lite i ett durkslag.
8. Ta ut ugnsformen och fördela grönsaker och kyckling och stoppa in formen i ugnen igen, cirka 20-30 minuter.
Timjan- och gurksås
1 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 riven vitlöksklyfta
5 cm riven gurka
1-2 tsk färsk hackad timjan
pressad limejuice
salt, svartpeppar
9. Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med pressad limejuice, salt och svartpeppar.