Det var återigen dags att laga ett recept till vårt lokala magasin. Den här gången valde jag en gammal favorit. Eller så särskilt gammalt är inte receptet, jag lagade det första gången i maj 2015. Det är i alla fall en matigt god laxsoppa som mättar fint!
Krämig laxsoppa med smak av Asien (3-4 portioner)
ca 300 g lax i bitar
500 g krossade tomater
1 burk kokosmjölk
1 potatis (medelstor)
1 liten gul lök
2 små morötter
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
2 fiskbuljongtärningar
2-3 cm finriven ingefära ( ta inte med det trådiga)
2-3 torkade kaffir limeblad (eller färsk pressad lime)
smör och rapsolja (till stekning)
koriander eller persilja
1. Hacka lök, vitlök och chili fint och stek mjukt på låg värme i smör och rapsolja.
2. Skala morötterna och potatisen och dela i små bitar.
3. Tillsätt de hackade grönsakerna till lökfräset. Häll på krossade tomater, kokosmjölk och lägg i buljongtärningarna.
4. Riv sedan ner ingefära och lägg i de torkade limebladen hela. (Har du inte torkade limeblad går det bra att pressa lite lime i soppan istället, men vänta då till strax innan servering).
5. När potatis och morötter är färdigkokta (vill man att soppan ska bli klar snabbare kan man förkoka grönsakerna i lättsaltat vatten) tillsätter man lätt saltade laxbitar och låter dem ligga i soppan till dess att de är klara. Det tar inte många minuter.
6. Plocka upp limebladen och servera soppan med en klick crème fraiche och hackad koriander (eller persilja).