Inlagda gröna tomater…och några röda.

Du visar för närvarande Inlagda gröna tomater…och några röda.

Fast det känns som att sommaren ska stanna för evigt inser jag att den kommer att ta slut förr eller senare och då är det mycket som ska tas om hand ute i trädgården. I växthuset har jag skördat körsbärstomater en stor del av sommaren och plantorna formligen dignade av gröna tomater och tomater på väg att mogna helgen som gick. Jag plockade de som fanns och lyckades få ihop 1 kilo gröna tomater plus ett gäng halvmogna.  Funderade på vad jag skulle göra när min mamma påminde mig om att jag gjort inlagda tomater för ganska många år sen som var goda. Så jag gjorde ett nytt försök, nu står de i matkällaren och drar åt sig av smakerna……återstår att provsmaka….

Inlagda gröna tomater

1 kg gröna tomater ( plus ett gäng halvröda)

2 liter vatten

1 msk salt

Inläggningslag

2 dl ättikssprit

3 dl vatten

2 1/2 dl socker

5-7 cm färsk ingefära

7-8 vitpepparkorn

2 kanelstänger

1. Skölj tomaterna, ta bort fästena och picka hål på skalet på några ställen.

2. Koka upp 2 l vatten och 1 msk salt. Sjud tomaterna ( endast de gröna, ej de halvröda) 2-3 minuter. Ta upp tomaterna och låt dem rinna av i ett durkslag.

3. Diska burken/ burkarna och skölj med atamon eller värm i ugnen 120° i 10 minuter ( eller koka dem).

4. Skala ingefäran och dela i bitar. Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Rör till dess att sockret löst sig.

5. Lägg tomaterna i en stor burk eller två mindre, blanda upp med de halvmogna tomaterna (pickade även de). Fördela lagen över tomaterna och sätt på locket direkt. Ställ att svalna.

6. Förvara sedan mörkt och svalt.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar