Saffransbröd i oktober??

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Saffransbröd i oktober??

Nu har jag gjort något jag aldrig gjort förut.  Bakat saffransbröd i oktober. Det är annats någonting jag brukar göra lagom till första advent.

Anledningen till denna tidiga start är att det snart är deadline för recept till vårt lokala magasin. Med tanke på att det kommer ut i december är muffins och lussebullar passande innehåll.

Lussebullarna har min mamma gett mig receptet till. Ingen kesella, inget smör utan olja istället gör att bullarna inte blir det minsta torra. Vill man absolut ha smörsmak i bullarna kan man pensla dem med smält smör när de är nygräddade. Eller när de tas upp ur frysen och värms på inför adventsfikat.

Muffinsreceptet kommer från en god vän i Östersund, var hon hittat det vet jag inte. Jag gör nog inte exakt som i originalreceptet men de blir rysligt goda. Bara smeten i sig skulle räcka….den går att äta med sked rakt ur degbunken.

Recepten finns på flera ställen här på bloggen men jag bjuder på dem en gång till här:

Goda lussebullar

1-2 g saffran ( jag tar den större mängden, det blir godare smak då)

5 dl mjölk

2 dl rapsolja

2 pkt jäst för söta degar

1 tsk salt

2 dl strösocker

16-17 dl vetemjöl

1. Värm degvätskan, olja och mjölk, fingervarm och slå den över jästen i en degmaskin.

2. Tillsätt saffran som man stött med lite strösocker

3. Därefter häller man i socker, salt och vetemjöl. Ta inte allt mjöl på en gång, spara en del till utbaket.

4. Låt maskinen arbeta degen till dess att den blir blank och smidig.

5. Jäs 30 minuter, baka ut, tryck i russin och jäs ytterligare 30 minuter.

6. Grädda i 225º ca 10 minuter.

image
Goda saffransbullar, inte torra alls.

 

image
Det blev en krans också penslad med ägg med pärlsocker på.

Saffransmuffins:

100 gram smält smör

2 dl strösocker

2 ägg

1 påse saffran, 0,5 gram

1/2 dl filmjölk eller naturell yoghurt

2 3/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3/4 dl hackad sötmandel

1 dl russin

 

1. Smält smöret.

2. Vispa ägg och strösocker.

3. Blanda ner det smälta smöret och filmjölken.

4. Stöt saffran med 1 tsk strösocker och blanda ner det.

5. Blanda bakpulvret med vetemjölet och vänd ner det.

6. Blanda till sist i den hackade mandeln och russinen och fyll formar i valfri storlek.

7. Grädda i 200º, 10-15 minuter.

image
Mumsiga minimuffins.

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar