Eftersom både jag och sonen tyckte att det smakade för mycket solroskärnor förra gången jag provade att göra egen nutella beslutade jag mig för att göra ett försök till, men på ett annat sätt.
Den här gången med mandelmjöl istället för solroskärnor. Dessutom fick jag ett tips av en kock som heter Johan att bryna smöret istället för att bara smälta det och att använda kallpressad rapsolja, eftersom det ger en nötigare smak.
Kocktipsen och mandelmjölet gjorde susen. Den blir förstås inte lika slät som den riktiga och smaken inte exakt men sonen gav tummen upp så detta är det recept jag hädanefter kommer att använda mig av. Snabbt går det också….vilket inte är någon nackdel.
Hasselnötfri nutella
100 gram mandelmjöl
1/2 dl kakao
50 gram brynt smör
1 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl kallpressad rapsolja
Gör så här:
1. Bryn smöret.
2. Blanda de torra ingredienserna (sikta kakaon så att klumparna försvinner), oljan och smöret och blanda samman till en slät, mörk kräm.
3. Om du tycker att krämen blir för tjock – testa att tillsätta mer olja.