Sonen hade önskat potatisgratäng ett längre tag, den krämiga varianten med både grädde och crème fraiche. Men eftersom vi har haft en hektisk period har tiden till att laga det inte riktigt funnits. Med tanke på hans laktosintolerans är det inte bara att köpa färdig på affären heller. Men nu fanns tiden och med en god ytterfilé till fick han det han önskade.
Fläskytterfilé med apelsin, ingefära och rosmarin
1 fläskytterfilé ca 800 g, salt
1 msk rosépeppar
2 msk hackad rosmarin
1 bit ingefära 4-5 cm
2 vitlöksklyftor
1 apelsin
1. Skiva apelsinen och lägg den i botten av en ugnsform.
2. Putsa ytterfilén, salta och bryn den runt om så att den får fin färg.
3. Hacka rosmarin, riv ingefära och vitlök, mortla rosépeppar. Blanda och klappa in blandningen ovanpå köttet.
4. Lägg köttet på apelsinskivorna, stick in en termometer och stek på 175° till dess att innertemperaturen når 70°, enligt rekommendation. (Jag gillar köttet bättre om det får steka till 73° så det gjorde jag).
5. Ta ut köttet och låt det vila i folie medan potatisgratängen och såsen blir klar.
Krämigt, kryddigt god potatisgratäng
5-7 stora potatisar, salt
1 dl creme fraiche
2 1/2 – 3 dl dl grädde
1-2 tsk balsamicocreme
1 pressad eller riven vitlöksklyfta
2 msk färsk hackad rosmarin
1/2 msk rosépeppar, mortlad
1. Skiva potatisen, salta och lägg i en smord ugnsform.
2. Blanda grädde, creme fraiche, balsamicocreme, vitlök, rosmarin och rosépeppar och häll över potatisen.
3. Ställ in i ugnen samtidigt som köttet. När köttet är klart ökas värmen till 225º så gratängen blir klar medan köttet vilar och såsen fixas till.
Sås
1 klick smör
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 tsk balsamicocreme
2 1/2 -3 msk steksky (silad)
Smält smöret, blanda i övriga ingredienser och låt allt koka ihop en stund.