Ur frysen kom en fin älgfilé upp i morse. När den tinat en stund på diskbänken skar jag skivor av den och lade på en skärbräda så att de fick rumstemperatur. Köttet stekte jag en kort stund på varje sida i smör och kryddade med salt och svartpeppar.
Till detta serverades potatisbakelser, smörstekta kantareller och hemslagen bea. En smakfull kombination. Jag åt mer av kantarellerna och sonen mer av bearnaisesåsen.
Potatisbakelser
1 rulle färdig smördeg
5 potatisar
ca 1 dl riven prästost
2-3 msk persilja
1 klick smör
sesamfrön
1. Skala potatisen, dela den i mindre bitar och koka mjuk.
2. Häll av vattnet på den färdigkokta potatisen och pressa ner i en bunke med en rejäl klick smör i.
3. Riv ner cirka 1 dl ost och blanda runt.
4. Bred ut på smördegsplattan och stö över hackad persilja.
5. Rulla ihop smördegen och skär bitar. Lägg över på ett bakplåtspapper.
6. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
7. Grädda till dess att potatisbakelserna fått fin färg, 225°, cirka 20-30 minuter.
Bearnaisesås (klicka på länken så kommer du till det receptet)
Jag följde det recept jag använde mig av sist men tog aningen mindre vinäger jämfört med då. Såsen blev supergod även denna gång. Men tyvärr hällde jag i smöret lite för snabbt mot slutet så såsen skar sig. Men med en ny äggula som bas gick det finfint att sakta, sakta vispa ner den skurna såsen och vips var den som ny, slät och fin!