I morse vaknade jag med ett uns av julenergi som fick mig att ta fram måttsatsen och baka muffins. Det är goda saffransmuffins som jag fått receptet på av en god vän i Östersund. Men istället för att göra stora muffins gör jag många små. Jag skulle tro att det blev drygt trettio munsbitar av satsen. Sen kommer jag inte ihåg om jag följer originalreceptet till punkt och pricka….men så här gör jag i alla fall och de blir mycket goda!
Saffransmuffins:
100 gram smält smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 påse saffran, 0,5 gram
1/2 dl filmjölk
2 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl hackad sötmandel
1 dl russin
1. Smält smöret.
2. Vispa ägg och strösocker.
3. Blanda ner det smälta smöret och filmjölken. (Jag hade ingen filmjölk hemma så jag tog naturell yoghurt istället. Det gick också bra).
4. Stöt saffran med 1 tsk strösocker och blanda ner det.
5. Blanda bakpulvret med vetemjölet och vänd ner det.
6. Blanda till sist i den hackade mandeln och russinen.
7. Grädda i 200º, 10-15 minuter.