Jag köpte en hel färsk kyckling som jag tänkte laga till. Insåg att det var länge sedan jag gjorde det så jag funderade länge på vad det skulle bli. Men apelsin och timjan dök upp i skallen så utifrån det blev det här receptet till.
Apelsinkyckling med timjan och rosmarin
1 hel kyckling
zest från 1 apelsin
saft från 1 1/2 apelsin
1 dl hackade örter. Ex. timjan (vanlig, apelsin och citron) och rosmarin
ca 75 g smält smör
1 stor vitlöksklyfta hackad
salt, svartpeppar
Att stoppa in i kycklingen:
1/2 apelsin i klyftor
3 vitlöksklyftor i bitar
1. Gnid in kycklingen med salt och svartpeppar.
2. Hacka örter och vitlök, strimla apelsinskal och blanda med pressad apelsin och smält smör.
3. Gnid in under och utanpå skinnet.
4. Stoppa in 1/2 apelsin och tre vitlöksklyftor i bitar inuti kycklingen.
5. Stek i ugnen 200º i cirka 45 minuter. Höj sedan till 225 º och stek till dess att kycklingen når en innertemperatur av 82 º vid benen. (Köttsaften ska vara klar). Ta ut och ös kycklingen några gånger under stektiden.
Apelsinsås
2 pressade apelsiner
1 1/2 dl grädde
1/3- 1/2 hönsbuljongtärning
lite vatten
1-2 tsk soja
1 -2 tsk balsamicocreme
50 g smör
Blanda alla ingredienser och låt allt koka ihop. Börja med den mindre mängden buljongtärning. Smaka av försiktigt med sojan och balsamicocremen så att det inte blir för mycket. Red av såsen med lite maizena innan servering så att den tjocknar.
Servera kycklingen med apelsinsås och klyftpotatis kryddad med timjan, rosmarin och salt.