Apelsinkyckling med timjan och rosmarin

  • Inläggskategori:Kyckling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Ugnsstekt kyckling med apelsinsås

Jag köpte en hel färsk kyckling som jag tänkte laga till. Insåg att det var länge sedan jag gjorde det så jag funderade länge på vad det skulle bli. Men apelsin och timjan dök upp i skallen så utifrån det blev det här receptet till.

Apelsinkyckling med timjan och rosmarin

1 hel kyckling

zest från 1 apelsin

saft från 1 1/2 apelsin

1 dl hackade örter. Ex. timjan (vanlig, apelsin och citron) och rosmarin

ca 75 g smält smör

1 stor vitlöksklyfta hackad

salt, svartpeppar

Att stoppa in i kycklingen:

1/2 apelsin i klyftor

3 vitlöksklyftor i bitar

 

1. Gnid in kycklingen med salt och svartpeppar.

2. Hacka örter och vitlök, strimla apelsinskal och blanda med pressad apelsin och smält smör.

3. Gnid in under och utanpå skinnet.

4. Stoppa in 1/2 apelsin och tre vitlöksklyftor i bitar inuti kycklingen.

5. Stek i ugnen 200º i cirka 45 minuter. Höj sedan till 225 º och stek till dess att kycklingen når en innertemperatur av 82 º vid benen. (Köttsaften ska vara klar). Ta ut och ös kycklingen några gånger under stektiden.

image
Kryddhack, vitlök och apelsinzest.
image
Detta ska kycklingen gnidas in med.
Färdig för ugnen.
image
Nystekt!

 

 

Apelsinsås

2 pressade apelsiner

1 1/2 dl grädde

1/3- 1/2 hönsbuljongtärning

lite vatten

1-2 tsk soja

1 -2 tsk balsamicocreme

50 g smör

Blanda alla ingredienser och låt allt koka ihop. Börja med den mindre mängden buljongtärning. Smaka av försiktigt med sojan och balsamicocremen så att det inte blir för mycket. Red av såsen med lite maizena innan servering så att den tjocknar.

Servera kycklingen med apelsinsås och klyftpotatis kryddad med timjan, rosmarin och salt.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar