Söndagsförmiddag, att få känna doften av nybakat bröd och dessutom få chansen att äta det lockade. Alltså satte jag en deg till jäsning. Det blev ett smakrikt bröd som smakade ljuvligt med smör som smälte in i det varma brödet med en god prästost på.
Dinkelfrallor med basilika
4 dl vatten
3/4 dl rapsolja
50 g jäst
1-2 msk honung
2-3 tsk salt
2-3 tsk kummin
2-3 msk linfrö
1 kruka basilika
6 dl dinkelvetemjöl
6- 8 dl vanligt vetemjöl
prästost
1. Värm degvätskan ( vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen.
2. Blanda i honung, salt.
3. Tillsätt stött kummin, linfrö och hackad basilika.
4. Tillsätt mjölet. Börja med den mindre mängden och tillsätt mer om det behövs (degen ska inte vara för hård utan lite lösare och kladdig).
5. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5-10 minuter.
6. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på mjölat bakbord.
7. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blev 20 bröd av min deg.
8. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter, lägg en ostskiva (prästost) på varje bröd innan det gräddas.
9. Grädda 10-15 minuter i 200-225 º ( jag använde varmluft så jag valde den lägre temperaturen).