I frysen fanns det älgkött som passade att skära upp i tärningar och göra en mustig gryta av. Den kokade under dagen och värmdes sedan på medan potatisen kokade efter sonens söndagsträning.
Mustig älggryta
400 g grytbitar av älg
1/2 gul lök
1 stor schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl tomatsås (pizzatyp)
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
2 dl vitt vin
ca 3 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
10-15 körsbärstomater
färsk timjan
smör, olja att steka i
salt, svartpeppar
en nypa socker mot slutet (för att lyfta tomatsmaken, kan uteslutas)
1. Skär köttet i tärningar och bryn det i smör och olja. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg det i en gryta.
2. Hacka lök och bryn mjukt i olja. Lägg den i grytan tillsammans med köttet.
3. Häll i alla övriga ingredienser och koka grytan till dess att köttet är mört.
4. Smaka av med mer salt och peppar samt eventuellt en nypa socker.
5. Servera med kokt pressad potatis, lite gelé och grönsaker.
Den blev mycket god, min älggryta!