Hoisin- och ingefärsstek

En riktigt traditionell söndagsmiddag lagade jag idag. Kött, potatis, brysselkål och gelé. Fast ändå inte helt traditionellt….lite annorlunda kryddning såg till att det blev en aning modernare smaker.

Jag hade tagit upp en älgstek ur frysen som jag kokade i ugnen under flera timmar till dess att köttet blev så mört att det nästan föll sönder.

Hoisin- och ingefärsstek

ca 500-600 g älgstek

5 dl ljust öl

3/4 dl japansk soja

1 köttbuljongtärning

1 msk ketjap manis

1/2 dl hoisinsås

2 tsk sambal oelek

5 cm skivad ingefära

1 stor skivad vitlöksklyfta

1 gul lök i klyftor

Jag blandade alla ingredienser i en järngryta och gav dem ett hastigt uppkok på spisen. Sedan lade jag i steken, stängde locket och stoppade in grytan i ugnen på 175º, cirka 1 1/2-2 timmar. Vänd steken efter halva tiden så att allt kött får täckas av vätskan. Känn med en gaffel när steken är klar och låt den vila i vätskan för att dra åt sig ytterligare smak innan den skivas upp till middagen.

Gör en sås av

1/2 dl steksky

1 dl creme fraiche

1 dl grädde

1 klick smör

Koka ihop såsen och red eventuellt av den med lite maizena för att få den tjockare.

Potatisgratängen kryddades med riven parmesanost och chiliflakes som extra krydda.

Servera steken med potatisgratäng, sås, brysselkål och gelé (krusbär och chili) så får du en riktigt god söndagsmiddag.

image

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar