Sonen har pratat om att få kött till middag i flera dagar så i morse plockade jag upp en bit älgbiff ur frysen. När den tinat så pass att det gick att skära blandade jag en marinad och lade i köttet.
Marinad till älgbiff
1 1/2 dl mörk öl
1/2 dl rapsolja
1/2 – 3/4 dl hoisinsås
2 msk japansk soja
2 tsk sambal oelek
Blanda marinaden i en plastpåse och lägg i älgbiffen, skuren i 1 centimeter tunna skivor. Låt marinera minst 4 timmar.
Stek i smör, vår biff var väldigt mör och fin så det krävdes inte lång stund per sida för att få köttet perfekt stekt.
Till detta gjorde jag kryddsmör med riven vitlök, chiliflakes, timjan och en aning salt.
Potatisgratäng serverades till. Jag skivade cirka 8 skalade potatisar, varvade med hackad vitlök, hackad röd chili och parmesanost i flagor. Samt lite salt förstås. Sist hällde jag över grädde, ungefär 2-3 dl. 225º till dess att gratängen är mjuk och krämig.
p.s marinaden är perfekt att använda som grillmarinad också…