Bröd med basilika har jag aldrig bakat förut men ikväll var det dags. Jag tänkte att det skulle passa bra till min sötpotatissoppa som jag också ska servera när gästerna kommer.
Dinkelbröd med basilika och tranbär
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl matolja
några rejäla nypor flingsalt
2-3 tsk honung
knappt 1 dl torkade tranbär
ca 1/2-1 dl fryst basilika
6 dl vetedinkel
7-10 dl vetemjöl (Tillsätt inte allt mjöl direkt utan spara en del till utbakningen)
1. Värm degvätskan ( vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen.
2. Blanda i honung, salt.
3. Tillsätt mjölet. Börja med den mindre mängden och tillsätt mer om det behövs.
4. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5-10 minuter.
5. Arbeta in tranbär och basilika.
6. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på mjölat bakbord.
7. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blev 15 bröd av min deg.
8. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter, lägg på en ostskiva (chiliost) på varje bröd innan det gräddas.
9. Grädda 10-15 minuter i 200-225 º ( jag använde varmluft så jag valde den lägre temperaturen).
Än har jag bara provat brödet ljummet med smör, då smakade det himmelskt!