Matbröd med valnötter

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Matbröd med valnötter

Inför kommande arbetsplatsträff på jobbet bakade jag ett matbröd. Jag följde ett recept jag gjort förut men bytte ut solroskärnorna mot hackade valnötter. I övrigt gjorde jag ungefär som förra gången. Det här brödet jäser bara en gång, 60 minuter i en springform med bakplåtspapper under bakduk. Sen gräddas det ungefär 30 minuter till dess att det är genomgräddat och fått en fin skorpa. Nygräddat med smör smakar det himmelskt.

Så här gjorde jag mitt bröd idag:

Matbröd i springform

50 g jäst

3 dl vatten

2 tsk flytande honung

3/4 tsk salt

2 msk olivolja

8 dl dinkelvetemjöl

1 näve torkade tranbär

1 näve valnötter

 

Matbröd med valnötter

1. Smula ner jästen i assistentens bunke.

2. Värm vattnet till ca 37° och häll i bunken.

3. Starta assistenten och blanda jäst och vatten. Tillsätt salt, honung och olivolja.

4. Häll därefter ner mjölet, lite i taget.

5. Arbeta degen i cirka 5 minuter till dess att den börjar släppa kanterna i bunken. Då är det dags att tillsätta tranbär och hackade valnötter.

6. Klä en springform med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen (den är lite kladdig) och strö över lite mjöl.

7. Täck formen med en bakduk och jäs brödet cirka 60 minuter, tills det nått dubbel storlek.

8. Rista in valfritt mönster i brödet och grädda sedan i 200° cirka 30 minuter.

9. Ta upp brödet ur formen och låt det svalna på ett galler under en bakduk.

Sedan är det bara att njuta med en klick smör…mer behövs inte. Fast det är förstås gott med en skiva god ost också.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar