Jag hade en fin bit älginnanlår i frysen som sakta fick tina i kylskåpet. Den var fortfarande lätt frusen igår på morgonen, så skärmaskinen arbetade lätt med att skiva köttet tunt, tunt. Det räckte till två sorters rullader och älgskav.
Igår fick vi njuta av ost- och lökrulladerna. Tomatrullader och älgskavsgrytan stoppades i frysen och får bli middag nån dag under veckan eller ännu senare.
Älgrullader
Jag gjorde två olika fyllningar till rulladerna.
Fyllning 1:
3/4 dl finhackade soltorkade tomater
100 g philadelpiaost
salt
1. Blanda allt och lägg en klick på varje, lätt saltad och pepprad, köttskiva.
2. Rulla ihop och fäst med tandpetare.
3. Se här nedanför…
Fyllning 2:
finhackad gul och röd lök, cirka 1/2 av varje
hemlagrad hushållost (lagras 1 år i sin förpackning, vänds varje vecka)
1. Stek löken mjuk i smör.
2. Lägg en sträng lök på köttskivan (lätt saltad och pepprad) toppa med en bit ost. Rulla ihop och fäst med en tandpetare.
3. Bryn sedan rulladerna runt om. Lägg dem i en stekgryta med 5 dl vatten samt kött eller viltfond. Låt dem steka klart i ugnen 30-45 minuter.
När rulladerna var färdiga silade jag stekskyn. Hälften fick täcka tomatrulladerna som stoppades i frysen. Resten blev basen i en sås till gårdagens middag.
Sås till lök- och ostrullader
2-3 dl steksky
2 dl grädde
1/2 dl svartvinbärsgelé
mjöl till redning
1. Koka upp vätskan och red av till lämplig tjocklek.
2. Lägg i rulladerna och låt dem bli varma.
Jag serverade rulladerna med pressad potatis, gelé och sallad. En god middag för att fira trettondagen!
Pingback: Nyheter om starta eget #1 | Bolags registrering