Julfrukost med min typ av ”skinka”

Jag är en underlig figur, jag vet, men jag tycker inte om julskinka….Har aldrig tyckt om och kommer förmodligen aldrig att tycka om det heller. I min familj är jag ensam om den egenheten….alla andra tycker att det är toppen med skinka till jul. Sonen framför allt.

När jag var yngre ( drygt 30 år sedan…usch vad gammal jag känner mig plötsligt….)kom jag hem med en, på den tiden väldigt ovanlig, krydda som jag köpte på Östasiatiska museet, enda stället den fanns att få tag på. Då kallades den Kinesisk peppar, nu vet vi att den heter Sichuanpeppar.

Mamma visste väl inte riktigt vad hon skulle göra med den nya kryddan så hon lade en frusen älgstek i saltlake i cirka ett dygn, täckte sen älgsteken med peppar och torkade den i ugnen på 100º över natten. (Alltså en omvänd tjälknöl). Resultatet blev ett fantastiskt gott torkat älgkött. Sen dess är det min skinka, en jul utan den går bara inte….I matväg är den det viktigaste för mig i juletid, ja mammas rullströmming är också viktig förstås…..!

 

Bästa frukosten, mammas havrekex (bakade efter min mormors recept) med torkad älg på, bättre julfrukost kan man inte få!!

Mammas havrekex med torkad älg och färskpressad juice till frukost!

 

Här ligger den, min ”skinka”!!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Stefan

    Min kompis ringer och frågar var man kan köpa sichuanpeppar i Örnsköldsvik. Några tips?

    1. Katarinas spis

      Ar pa semester i ett varmt land utan ringar och prickar ovanfor bokstaverna, darfor ser det kónstigt ut. Jag har alltid kopt min peppar via kryddlandet.se eller hós Boxholms kryddgard. Bada via natet. Da passar jag pa att kopa annat gott samtidigt. Síst kopte jag pa Bredbydan i ett marknadsstand. Men kolla Coop Forum eller Kvantum, kan ocksa tanka mig att orientlivs har.Det blir ju vanligare och vanligare. Onska din kompis lycka till!

Lämna ett svar