Nu är hösten här på riktigt och det gör att varm lagad mat, gärna som gryta eller i ugnen lockar. Till middag för någon helg sedan gjorde jag kyckling med grillad paprika i såsen. Den blev god och krämig med mycket smak som passar även den som inte gillar så stark mat.
I mitt recept har jag bland annat gochu garu, som är koreanska chiliflingor. Har du inte det hemma använd extra paprika och lite chiliflakes eller cayennepeppar istället.
Paprikakyckling
4 kycklingfiléer
salt, svartpeppar, gochu garu eller paprikapulver
rapsolja och smör att steka i
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 salladslök
1 kycklingbuljongtärning
250 g inlagd grillad paprika
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
100 g philadelphiaost
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk gochu garu
1/2 kruka basilika
1. Börja med att putsa kycklingen. Stek den sen i smör och rapsolja så den får fin färg. Krydda med salt, svartpeppar och gochu garu (eller paprikapulver)
2. När filéerna fått fin färg läggs de över i en ugnsform.
3. I stekpannan där kycklingen stektes får sedan lök, vitlök och salladslök stekas mjuka på låg värme. Smula ner buljongtärningen.
4. Mixa paprika, grädde, crème fraiche och philadelphiaost. Häll blandningen över löken i stekpannan.
5. Krydda med paprikapulver och gochu garu. Låt koka ihop en kort stund och smaka av med mer kryddor om det behövs.
6. Innan blandningen hälls över kycklingen blandas hackad basilika ner.
7. Gratinera i 225° till dess att kycklingen nått en innertemperatur av 72°.
Jag serverade kycklingen tillsammans med krispig klyftpotatis och sallad.