Jag har en arbetskamrat som är allergisk och intolerant mot många livsmedel. När det är dags att bjuda på fika gäller det att tänka till. Ett recept jag har provat som fått grönt ljus hos alla på jobbet är det här. Ett glutenfritt kikärtsknäckebröd. Brödet blir väldigt sprött så det gäller att hantera det försiktigt. Jag har utgått från det här receptet, men ändrat lite. Minskat på vattnet och tillsatt lite mer rosmarin och salt för mer smak. Det blir en plåt av det här receptet.
Kikärtsknäcke
80 g kikärtsmjöl
20 g Lailas gula mjölmix
2 krm salt
2 – 3 tsk torkad rosmarin. Mortla lätt.
1 tsk bakpulver
3 msk olivolja
2 msk vatten
flingsalt
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Tillsätt, olivolja, vatten och knåda ihop till en deg.
3. Degen ska vara ungefär som pepparkaksdeg i konsistensen.
4. Låt degen vila i kylskåpet ca 30 minuter.
5. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Skär ut bitar med vass kniv. Strö över flingsalt.
6. Grädda i 175°, varmluft i cirka 15 minuter.
7. Låt knäckebrödet svalna på bakplåtspappret innan det flyttas till en burk. Förvara torrt.