Jag har alltid tänkt att olja är en förutsättning för att stripes och pommes ska bli krispigt goda. Men nu har jag lärt mig att det inte alls behövs. Att få till krispiga sötpotatisstripes kan ju dessutom vara en extra utmaning. Det här receptet ger riktigt krispigt goda stripes av just sötpotatis, helt utan olja. Tro det eller ej….
Sötpotatisstripes med soja
250 g sötpotatis
1 msk japansk soja
3-4 tsk potatismjöl
paprikapulver, svartpeppar
1. Skala sötpotatisen och skär den först i skivor och sedan alla skivor i stavar.
2. Blanda soja, potatismjöl och kryddorna i en bunke.
3. Vänd ner potatisen i sojablandningen och se till att alla bitar täcks.
4. Lägg på ett bakplåtspapper, en och en, de får inte kladda ihop.
5. Stek i varmluftsugn, 200°, cirka 20 minuter. Kolla efter en kvart, det kan gå snabbare men det kan ta lite längre tid också, det beror på den egna ugnen. Man får helt enkelt ha lite koll!
Ät med blomkålsdipp, kesoröra med tomat eller till kyckling, fisk eller kött.