För ett tag sedan gjorde jag en bönröra till tortillabröden istället för den traditionella köttfärsen. Den blev härligt kryddig och god. Förstås går det att ha den som ett komplement till färsen också. Det ena behöver inte utesluta det andra.
Bönröra till taco
1 förpackning kokta svarta bönor
2 dl majs
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
3 – 4 blomkålsbuketter
1 tsk oregano
1/2 tsk anchochili
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk malen koriander
1 dl vatten
salt, chiliflakes
1 dl färsk persilja och koriander
Gör så här:
1. Hacka salladslök och riv vitlöken fint. Stek mjukt i olja.
2. Skiva blomkålen fint och lägg i den också.
3. Tillsätt kryddorna, de väl avrunna bönorna och vattnet. Låt koka ihop. Mosa bönorna grovt med en gaffel.
4. Låt majskornen rinna av och tillsätt dem tillsammans med örterna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och chiliflakes.
Avocadoröra
2 – 3 dl hackad avocado
6 körsbärstomater
1 liten vitlöksklyfta
citronsaft
svartpeppar, salt, chiliflakes
Mosa avocadon grovt, hacka tomaterna fint och riv vitlöksklyftan. Blanda ihop, pressa över citron. Smaka av med salt, svartpeppar och chiliflakes.
Servera bönröran på mjuka tortillabröd och/ eller ett salladsblad tillsammans med avocadoröran, riven ost och en klick crème fraiche.