Jag är inne i en period när jag gillar att testa nya saker. Vad det blir handlar förstås om vad som finns hemma just när maten ska lagas. Auberginerullar med tomatsås blev en mycket positiv upplevelse för ett tag sedan.
Jag hade färdig tomatsås kvar i frysen från ett tidigare matlagningstillfälle som jag använde. Har man inte samma tur som jag börjar man med att koka tomatsåsen så att den får gott om tid på sig att ta till sig av alla goda smaker.
Auberginerullar med tomatsås
1 aubergine
1 1/2 dl keso
1 kruka basilika
chiliflakes
2-3 dl tomatsås (recept längre ner)
1 liten burk majs
1 förpackning svarta bönor
100 g valfri svamp
1 mozarella i bitar
nyriven parmesan
1. Skiva auberginen i skivor som är ca 5 mm tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med olivolja och salta lätt. Sätt in i ugnen, 200°, till dess att de blivit mjuka och fått lite färg. De ska gå att rulla.
2. Hacka svampen och stek den under tiden i olja, krydda med flingsalt och svartpeppar eller chiliflakes.
3. Hacka basilikan och blanda med keson. Fördela blandningen på aubergineskivorna och rulla ihop. Lägg i en ugnsform.
4. Låt majs och bönor rinna av och lägg dem och svampen i ugnsformen ovanpå auberginerullarna.
5. Bred ut tomatsåsen, jag använde 2-3 dl (det som fanns i frysen). Men ta gärna mer, det blir bara godare.
6. Riv mozarellan i tunna bitar och fördela ovanpå tomatsåsen. Avsluta med ett rejält lager nyriven parmesan.
7. Servera med nachips och en klick creme fraiche.
Tomatsås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
1/2 röd chili
400 krossade tomater
1 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
1 nypa socker
olivolja
Hacka lök, salladslök, chili och riv vitlök fint. Låt steka mjukt i olivolja. Häll sedan på tomatpuré, krossade tomater och vatten. Tillsätt buljongtärning och en nypa socker. Låt allt koka länge så att det får en god smak och tjock konsistens.