Häromdagen provade jag något nytt som jag aldrig lagat förut. Panerad halloumi. Vanlig ost har jag panerat och stekt men inte halloumi.
Det blev mycket gott men jag kommer nog att våga lite mer när det gäller smaksättning av osten nästa gång. Antingen tar jag nog chilihalloumi eller så blandar jag kryddor med majsmjölet jag använde till första lagret panering. Jag tror att jag kommer att använda anchochili i såna fall.
Fast som sagt, det smakade toppen redan vid denna tillagning så det går finfint att bara följa mitt recept.
Panerad halloumi
1 paket halloumi
majsmjöl
2 ägg
panko
Skär osten i centimetertjocka skivor. Vänd dem först i majsmjöl, sedan uppvispat ägg och sist panko. Stek på medelhög värme i smör till dess att de får fin färg på båda sidorna.
Ugnsrostad potatis
Skala och dela vanlig potatis och sötpotatis i lagom stora bitar. Ringla över olivolja, krydda med salt och chiliflakes. Klipp över färsk timjan. Rosta i en ugnsform i ugnen på 225°, varmluft, cirka 20-30 minuter. Vänd emellanåt.
Tzatsiki
1 urkärnad gurka
1 vitlöksklyfta
2-3 dl turkisk yoghurt
pressad citron eller lime
salt, svartpeppar
Riv gurkan grovt över en sil och pressa ur vattnet. Riv vitlöksklyftan fint och blanda tillsammans med gurka och yoghurt. Smaka av med pressad citron, salt och svartpeppar.
Apelsin- och granatäpplesallad
4 blodapelsiner
1 1/2 dl granatäpplekärnor
6 – 7 salladsärtor
1 näve spenat
1/2 kruka koriander
Skala apelsinerna och skär i skivor. Dela salladsärtorna på hälften och hacka koriandern. Blanda samman alla ingredienser till salladen och ät tillsammans med den stekta osten och ugnspotatisen.