Nätet svämmar över av inlägg om ingefärans goda egenskaper och recepten på ingefärsshot är många. Jag hittade ett enkelt som jag testade, med vatten, ingefära, citron och honung. Sonen tyckte att den var god och sa att han kunde dricka den som saft….nästan…
När den flaskan började ta slut hade jag googlat lite mer och upptäckt att färsk gurkmeja och chili också var ingredienser i flera shots. Så vid nästa tillverkningstillfälle tillsatte jag även dessa. Den här gången påminde inte drycken om saft, i alla fall inte enligt sonen, däremot sa han att han gillade stinget som den gav efteråt!
Ingefärsshot, variant 1
200 g färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 dl honung
1 citron
1. Skölj ingefäran noga och riv den grovt med ett rivjärn, den behöver inte skalas. Lägg ingefärsrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och låt sjuda under lock 30 minuter. Det får inte gå över 60°, då förstörs ingefärans egenskaper. En termometer är bra hjälp.
2. Sila av, tillsätt honung och pressad citron när temperaturen gått ner till under 45°.
3. Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta.
1 l vatten
250 g ingefära
1 citron
1/2 dl honung
50 g färsk gurkmeja
1/2 röd chili
svartpeppar
1. Skölj ingefäran noga och riv den grovt med ett rivjärn, den behöver inte skalas. Gör samma sak med gurkmejan men tänk på att den färgar av sig. Både skärbräda och fingrar blir gula. Skär chilin i tunna ringar.
2. Lägg rivet och chilin i en kastrull tillsammans med vattnet och låt sjuda på låg värme under lock 30 minuter. Det får inte gå över 60°, då förstörs ingefärans egenskaper. En termometer är bra hjälp, jag höll temperaturen mellan 45- 50°.
2. Sila av, tillsätt honung och pressad citron när temperaturen gått ner till under 45°. Vrid 9-10 varv med svartpepparkvarnen.
3. Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta. Den blir förvillande lik apelsinjuice…så ta inte fel…