En mycket god lättlagad köttgryta som får puttra några timmar passar bra att laga till när man har gott om tid.
Hur lång tid beror förstås på vilken kvalité det är på köttet. Jag hade kalvkött i frysen märkt grytbitar. Fast det var fina bitar för det gick rätt snabbt för köttet att bli mört.
Grytan går förstås utmärkt att stoppa in i ugnen också istället för att koka den klar på spisen.
Rödvinsgryta med kalv
400 – 500 g kalvkött
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 skivor prosciutto
1 msk tomatpuré
3-4 lagerblad
1 tsk timjan
salt, svartpeppar
1/2 köttbuljongtärning
2 1/2 dl vatten
2 dl rött vin
1 dl torkade trattkantareller
1. Putsa köttet och skär i kuber.
2. Bryn köttet i smör och rapsolja.
3. Lägg ner 2 fint hackade vitlöksklyftor och gul lök i halvmånar och låt fräsa med en kort stund.
4. Smula ner torkade trattkantareller, hackad prosciutto och tillsätt resten av ingredienserna. Låt koka till dess att köttet är riktigt mört, 1-2 timmar.
5. Servera med kokt pressad potatis och en sallad gjord på tomat, rödlök, balsamicocreme och nymald svartpeppar.