Nattjästa födelsedagsfrallor

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Nattjästa födelsedagsfrallor

Sonen fyllde år och dagen till ära skulle han kliva upp rätt tidigt och gå till tandläkaren….ingen sovmorgon där inte. För att kunna bjuda på lite gofika innan han traskade iväg gjorde jag frallor som skulle jäsa i kylen över natten och sen var det bara att grädda dem när det blev morgon.

Jag använde ett av mina recept jag har här på bloggen men lade till solrosfrön och pumpakärnor.

Sen tänkte jag vara smart och använda muffinsformar (med ballonger på) för att slippa smörja formen…..men se det var inget riktigt smart drag för brödet fastnade lite i formarna.

Så gör inte som jag gjorde den här gången….smörj formen istället för att ta latmansvarianten. Bröden blev dock väldigt goda!

Nattjästa frukostfrallor

1/4 paket jäst

4 dl kallt vatten

1 tsk salt

2 tsk honung

2 dl grahamsmjöl

3 dl dinkelmjöl

3 – 4 dl vetemjöl

2-3 msk solrosfrön och pumpakärnor

smör till muffinsplåten

 

1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet. Rör tills jästen löst sig.

2. Tillsätt honung, salt, solrosfrön, pumpakärnor och mjölet. Arbeta ihop till en deg, den blir ganska lös.

3. Smörj en muffinsplåt med 12 fördjupningar och klicka ut den lösa degen med hjälp av en sked. Skölj skeden i vatten så är det lättare. Täck med en fuktig bakduk och låt jäsa i kylen över natten, ca 12 timmar.

4. Sätt ugnen på 250º på morgonen. Ta ut plåten ur kylen och lägg en ostskiva på varje bulle. (Har inte bullarna jäst färdigt, låt dem jäsa en stund i rumstemperatur).

5. Grädda 8-10 minuter mitt i ugnen.

image
Utklickad deg i tolv formar. Inget smart drag visade det sig, bättre att smörja muffinsplåten.
image
En fuktig handduk täcker bröden som är på väg in i kylen.
image
Färdigjästa bröd redo att gräddas.
image
I ugnen med en skiva chiliost.

 

image
Tolv nygräddade frukostfrallor.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar