Bästa sättet att laga till en stek är (enligt mig) att slänga ner den i en gryta med en massa goda ingredienser och sätta in den i ugnen och låta den tillagas där. Väldigt enkelt och lättlagat.
När jag lagade till steken igår använde jag både ljus och mörk öl men man kan använda antingen eller. Jag tog helt enkelt det som fanns hemma. För att få mer hetta tar man mer av sambal oelek eller stoppar ner lite färsk chili. Receptet går att variera i det oändliga. Det är bara att experimentera med kryddningen.
Öl- och Hoisinstek
800 – 900 g älgstek, jag använde fransyska
6 dl öl (3 dl ljust och 3 dl porter)
3/4 dl kinesisk soja
3/4 dl hoisinsås
1/2 dl ketchup eller chilisås
1 köttbuljongtärning
2 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
2 morötter
2 rödlökar
1 gul lök
1. Blanda alla ingredienser i en ugnssäker gryta och skiva i morötter, lök och vitlök.
2. Lägg i steken, på med locket och sätt in i ugnen, 175°, till dess att köttet är mört och har en innertemperatur på 70-75°. Mitt kött stekte något längre för det föll nästan sönder. Vänd steken några gånger under tiden.
Sås
2 msk smör
1/2 – 1 1/2 dl sky från stekgrytan
1 1/2 dl grädde
1 dl creme fraiche
vetemjöl
1. Sila av skyn från köttet.
2. Smält smör i en kastrull och red av med lite mjöl.
3. Häll på steksky, grädde och crème fraiche. Börja med den mindre mängden steksky och smaka av med mer allt eftersom.
Till detta lagade jag en krämig potatisgratäng som jag gjort förut. Mycket smarrig!
Potatisgratäng
8 potatisar
1 vitlöksklyfta
1 mozarellaost
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
salt, 3 krm chiliflakes
1. Skala och skiva potatisen tunt och lägg i en smord form varvad med mozarellabitar. Salta lätt på varje lager.
2. Blanda grädde, crème fraiche, riven vitlök och chiliflakes och häll över potatisen.
3. Grädda i ugnen, 200°, till dess att potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg och är härligt krämig.