Under pingsthelgen bjöd jag på god laxmiddag. Vädret var härligt varmt, men hotande moln närmade sig så jag lagade till laxen inne istället för att grilla den som jag tänkt. Men som tur var sken solen, det var varmt och härligt så vi kunde sitta ute i alla fall.
Lax med ingefära, lime och honung
4 portionsbitar av lax eller en hel bit
5-6 cm ingefära
1 lime
honung
1. Salta laxbitarna runt om och lägg dem i en smord ugnsform.
2. Skala och skiva ingefära tunt och lägg de ovanpå laxbitarna.
3. Pressa över limesaft och ringla flytande honung över.
4. Stek i ugnen på 175 º 15-20 minuter.
Till detta serverades:
Krossad färskpotatis
kokt färskpotatis
smör
persilja
1. Smörj en ugnsform och lägg i färskpotatisarna. Tryck till dem med en gaffel.
2. Lägg en klick smör och hackad persilja i varje potatis och salta lätt med flingsalt.
3. In i ugnen tillsammans med laxen.
Citronsmör
citronzest
citronsaft
flingsalt
ca 100 g smör
1. Ta fram smöret så det blir mjukt.
2. Salta med flingsalt och pressa i saften från 1/2 citron. Använd zest från halva citronen. Hacka det fint innan det blandas i smöret.
3. Smaka ev. av med mer salt och citronsaft.
Vattenmelonsallad
1/3 vattenmelon
1/2 gurka
3/4 röd chili
1/2 lime
Tärna vattenmelon och gurka (utan kärnor). Hacka den röda chilin fint och blanda ihop allt. Smaka av och pressa över lite lime för extra smak.
Jag hade grön sparris i kylskåpet så den stekte jag lätt i smör med pressad lime och honung ringlad över.