Kryddig stek med en bakad till.

image
En god måltid på trettondagen.

Jag hade lovat sonen kött till middag så en älgstek plockades upp ur frysen i går kväll och fick ligga i köket och tina medan jag funderade på vad det skulle bli av den.

Stek, älggryta, gulaschsoppa eller köttpaj? Allt kändes gott men med tanke på att jag skulle åka och hämta hem en förmodligen mycket trött son efter ett dygns lanande kändes det viktigt att maten i princip var klar när vi kom hem.

 

Därför fick köttet tillagas i stekgrytan i ugnen under förmiddagen. Bäst av allt, det är verkligen enkelt och sköter sig själv. Potatisen fick bakas i ugnen medan jag åkte och hämtade honom så allt jag hade att göra medan han duschade var att fixa såsen, plocka ut potatisarna ur ugnen och skära lite grönsaker. Sen var det klart att äta innan han somnade….

 

Kryddig älgstek

älgstek ca 500 g

3 dl porter

1/2 dl vatten

1 dl sweet chilisås

1/2 dl kinesisk soja

1/2 dl ketjap manis

2-3 tsk sambal oelek

2-3 msk chilisås

2 msk tomatpuré

1 köttbuljongtärning

3-4 vitlöksklyftor

1 gul lök

1. Putsa köttet, dela lök och vitlök i bitar och lägg allt i en stekgryta.

2. Blanda övriga ingredienser direkt i grytan och ställ in i ugnen, 175-200º, till dess att köttet är mört. Mitt kött tog ungefär två timmar på sig att bli klart. Jag vände det efter ungefär halva tiden.

3. Gör en sås av stekskyn, grädde och creme fraiche. Blanda alla ingredienser och red sedan av den med lite maizenaredning så att den tjocknar en aning.

Sås

1 dl steksky

2 dl grädde

1 dl creme fraiche

maizenaredning

 

Såsen kan man naturligtvis hoppa över om man vill ha ett magrare alternativ, ta bulgur eller couscous istället för potatis och öka mängden sallad.

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar