Brändla mandlar är bland det godaste julgodis jag vet. Inte den sorten med marsipan runt utan bara täckta med sockerlag. Jag testade en ny variant idag med råsocker och kanel….gissa om de blev goda?!
Egentligen ska man rosta mandeln och skålla den först men det struntar jag i. Mina mandlar blir jättegoda ändå. Så här gjorde jag:
Brända mandlar med kanel
1 1/2 dl råströsocker
1/2 dl vatten
1 tsk kanel
ca 200 g mandlar
Blanda alla ingredienser i en gjutjärnspanna eller annan tjockbottnad kastrull. Sjud sockersmeten tillsammans med mandlarna till dess att det kokat ihop.
Det går rätt snabbt på slutet. Första gången jag gjorde mandlar funderade jag på hur jag skulle veta att de var klara…men det märks….när det börjar klumpa ihop sig är det hög tid att ta dem från spisen…helst sekunderna innan….
Bred sedan snabbt ut mandlarna på en plåt och dela dem med en gaffel så att de ligger en och en. När de svalnat….ät och njut….det gör jag för de är farligt goda. Hoppas de räcker till jul bara!