En god helstekt älgfilé med hemgjord potatisgratäng och smörstekta kantareller. Det är en riktigt lyxig måltid. Fast det är några helger sedan vi fick det till middag men receptet kommer inte förrän nu. Vilket i och för sig är lite problematiskt för jag fick verkligen fundera vilka kryddor jag använde. Tur att sonen har bättre minne än jag…..
Pepprig älgfilé
1-2 msk rosépeppar
1-2 msk torkad grönpeppar
1/2 -1 msk flingsalt
älgfilé
Jag mortlade kryddorna och lade ut dem på en skärbräda, rullade älgfilén i dem och brynte sedan filén runt om i en het stekpanna med smör. Därefter åkte den in i ugnen på 175º till dess att den nådde en innertemperatur av 70º. Då fick den vila insvept i folie till dess att det var dags att skära upp den.
Sås
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl creme fraiche
3/4 köttbuljongtärning
steksky från köttet
ca 1 msk mortlad grön- och rosépepparblandning
en skvätt balsamicocreme
Blanda alla ingredienser och låt såsen koka ihop. Smaka ev. av med mer salt och peppar. Tycker man att såsen är för tunn red av den med lite mjöl.
Potatisgratäng
Gratängen gjorde jag med mycket grädde, vitlök och parmesanost mellan alla potatislager. Kryddad med salt och chiliflakes. Sen fick gratängen grädda till dess att den var riktigt krämig och god. Först 175º tillsammans med köttet därefter fick den grädda klart i 225º:s varm ugn.
Gula kantareller fick steka hastigt i smör. Sedan kryddade jag dem lätt med salt och svartpeppar. Med en enkel sallad till åt vi sedan så att vi kunde ha rullat fram.