Pepprig älgfilé med gratäng och kantareller

En god helstekt älgfilé med hemgjord potatisgratäng och smörstekta kantareller. Det är en riktigt lyxig måltid. Fast det är några helger sedan vi fick det till middag men receptet kommer inte förrän nu. Vilket i och för sig är lite problematiskt för jag fick verkligen fundera vilka kryddor jag använde. Tur att sonen har bättre minne än jag…..

Pepprig älgfilé

1-2 msk rosépeppar

1-2 msk torkad grönpeppar

1/2 -1 msk flingsalt

älgfilé

image
På väg in i ugnen.

 

Jag mortlade kryddorna och lade ut dem på en skärbräda, rullade älgfilén i dem och brynte sedan filén runt om i en het stekpanna med smör. Därefter åkte den in i ugnen på 175º till dess att den nådde en innertemperatur av 70º. Då fick den vila insvept i folie till dess att det var dags att skära upp den.

Sås

1 1/2 dl grädde

1 1/2 dl creme fraiche

3/4 köttbuljongtärning

steksky från köttet

ca 1 msk mortlad grön- och rosépepparblandning

en skvätt balsamicocreme

Blanda alla ingredienser och låt såsen koka ihop. Smaka ev. av med mer salt och peppar. Tycker man att såsen är för tunn red av den med lite mjöl.

 

Potatisgratäng

 

image
Gratängen i ugnen.

Gratängen gjorde jag med mycket grädde, vitlök och parmesanost mellan alla potatislager. Kryddad med salt och chiliflakes. Sen fick gratängen grädda till dess att den var riktigt krämig och god. Först 175º tillsammans med köttet därefter fick den grädda klart i 225º:s varm ugn.

Gula kantareller fick steka hastigt i smör. Sedan kryddade jag dem lätt med salt och svartpeppar. Med en enkel sallad till åt vi sedan så att vi kunde ha rullat fram.

image
En tallrik som gav mersmak.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar