Jag gjorde både majonnäs och chokladmousse för ett tag sen. Av de äggvitor som blev över passade jag på att göra en marängbotten att använda vid senare tillfälle. Det tillfället kom igår när en arbetskamrat som bytt arbetsplats hälsade på.
Marängbotten
6 äggvitor
knappt 3 dl strösocker
6 dl rice krispies
1. Vispa äggvitorna till hårt skum.
2. Vispa ner sockret.
3. Blanda ner flingorna och bred ut smeten på en plåt täckt med ett bakplåtspapper
4. Grädda i 150 º, 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängbotten stå kvar någon timme till innan den tas ut. Förvara den torrt till dess att den ska användas.
Det blev en krispig botten som jag delade i två delar.
Jag vispade grädde med en aning florsocker där jag sedan blandade ner hallon.
Hallongrädden bredde jag ut både mellan bottnarna och ovanpå.
Sedan hackade jag mintchoklad som jag strödde över tårtan (plus lite extra hallon).
Resultatet blev en god, lagom söt tårta med krispigt tuggmotstånd .