Juldagsdessert som gav mersmak!

På juldagen gjorde jag pepparkaksbrulée till efterrätt. Det blev en väldigt god dessert som gav mersmak…..tyvärr hann vi äta upp dem innan jag kom på att jag inte hade tagit någon bild……men det får gå ändå!

Pepparkaksbrulée

4 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 dl mjölk

1 tsk pepparkakskrydda

6 äggulor

1 dl strösocker

1. Koka upp vispgrädde, mjölk och pepparkakskrydda. Låt det svalna.

2. Blanda äggulor med strösockret och rör försiktigt ner det i den kylda gräddblandningen, använd gärna en slickpott så kommer det inte in luft.

3. Sila smeten och fyll  8 portionsformar penslade med lite smör.

4. Nu kommer den trixiga biten….hur länge ska den vara i ugnen? I receptet jag utgick ifrån stod det 95º, cirka 1 timme. Då var min brulée fortfarande rinnig….Efter ytterligare en knapp timme hade den blivit lite fastare men var fortfarande inte klar. Då drog jag upp ugnen till 125º. Efter cirka 20-30 minuter i den högre temperaturen hade den bakats klart och blev faktiskt nästan helt perfekt!

5. När den svalnat och det var dags att servera, strödde jag råsocker på och använde min brännare för att smälta sockret så att det blev hårt och krispigt. Har man ingen brännare sätter man ugnen på hög temperatur och bränner av de små puddingarna i ugnen till dess att sockret karamelliserats.

 

Jag hade tänkt riva över lite apelsinzest….men apelsinerna var slut….men jag lovar, det smakade gott ändå!

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar